وبلاگ دانشجویان آزمایشگاه دکتر لطیفی

(: !این وبلاگ توسط دانشجویان اداره می شود، بنابراین مطالب آن غیررسمی بوده و فاقد ارزش قانونی است، هر چند ارزش معنوی بسیاری دارد

وبلاگ دانشجویان آزمایشگاه دکتر لطیفی

(: !این وبلاگ توسط دانشجویان اداره می شود، بنابراین مطالب آن غیررسمی بوده و فاقد ارزش قانونی است، هر چند ارزش معنوی بسیاری دارد

وبلاگ غیررسمی آزمایشگاه دکتر لطیفی
پژوهشکده لیزر و پلاسما
دانشگاه شهید بهشتی

"با هماهنگی ناظر خود، در گروه های واتساپ و تلگرام آزمایشگاه عضو شوید"
_________________________
ایمیل آزمایشگاه:
latifilab.sbu@gmail.com
ایمیل گروه کانفوکال:
latifilab.confocal@gmail.com
_________________________
کد اقتصادی: 411369669151
شناسه ملی: 14002917528
کد پستی: 1983969411

رساله ی دکترا به هر صورت تمام می شود و وقت آن می رسد که به آینده خود فکر کنید. یکی از راه های پیش رو، ادامه دادن مسیر دانشگاهی است. پس بایستی برای دوره تحقیقاتی پسا دکتری اقدام کنید. درخواست پسادکتری در بسیاری از جوانب شبیه درخواست کار است. اما نه در همه ی جزئیات. در واقع درخواست پسادکتری شامل این موارد می شود:

  • یک cover letter
  • یک پروپوزال 4 صفحه ای
  • توضیحی در مورد دوره درسی پیشنهادی
  • و بیانیه کوتاهی که نشان دهد شما چگونه در محیط علمی ارتباط برقرار خواهید کرد.

قسمت اول: Cover letter

شامل بخش های مقدمه، بحث، مقالات

در جای جای این نوشته بایستی ارتباط کار شما به ماموریت بیان شده و نتایج و فواید کار به صورت شفاف مشخص شده باشد. این کار سخت است و نیازمند تغییرات ظریف مواد Cover letter است و نیاز است تا پروژه خود را در قالب خواسته های ماموریت خود در آورید.

پس از بحث در مورد موضوع تحقیق، نامه ی درخواست باید شامل برنامه یکساله تحقیق با تفکیک ماه به ماه باشد.

در ادامه بحث بسیار کوتاهی در مورد تجربه تدریس (Teaching experience) آورده می شود و در ادامه بحثی در مورد کلاس درسی لازم برای دوره پسادکتری. همچنین توضیحی در مورد اینکه چگونه این کلاس درسی می تواند روند تحقیق را بهبود بخشد.

در نهایت، نتیجه گیری با یک پاراگراف کوتاه در مورد اینکه چگونه تحقیق پسادکتری مورد استفاده قرار خواهد گرفت، چگونه ارتباط موثر در جامعه ی علمی دانشگاه، در بهبود روند تحقیق موثر خواهند بود و کاندیدای پسادکتر در این مورد چگونه ایفای نقش خواهد کرد.

توجه: Cover letter نباید بیشتر از 2 صفحه شود.

همچنین توجه داشته باشید که پسادکتری نباید در خدمت شما باشد، این شما هستید که باید در خدمت پسادکتری باشید. نامه را به گونه ای بنویسید که نشان دهد شما چگونه در جایگاه خود در کار علمی مشارکت خواهید کرد. این کار را به دور از تملق، سرگردانی و التماس انجام دهید. به جای آن اساتیدی که در دانشگاه می توانید با آن ها در ارتباط علمی بین رشته ای همکاری داشته باشید و کار آن ها به ماموریت شما نزدیک است را معرفی کنید و به طور شفاف بگویید چگونه با آن ها ارتباط برقرار خواهید کرد.

 

قسمت دوم: 4-Page Research Proposal

این بخش صرفا در صورت نیاز نوشته می شود

یک پروپوزال شامل موارد زیر می شود:

بیانیه ای در مورد عنوان و علتِ اهمیت و جذابیت آن

تاریخچه ی مختصر در مورد موضوع

بیان نواقص و محدودیت هایی که بر سر راه این موضوع وجود دارد.

منابعی که نیاز به استفاده از آن ها وجود دارد و اینکه چگونه آن منابع در فائق آمدن بر مشکلات و پیشبرد پروژه به شما کمک می کنند. این قسمت را همراه با جزئیات ذکر کنید.

بگویید در نظر دارید در کدام نشریات مقالات خود را چاپ کنید (همراه با دلیل). البته لیست نشریات را بیش از اندازه دراز نکنید.

 

در پاراگراف های ابتدایی اهمیت کار خود را تشریح کنید. (بد نیست نقش خود را در پیشبرد اهداف ماموریت مانند نقش یک قهرمان توصیف کنید). سپس پروپوزال را با قسمتی در مورد توصیف یک پروژه ی با اهمیت و اثرگذار و همچنین قسمتی در مورد توصیف یک برنامه مشخص و عملی ادامه دهید. معمولا قسمت دوم توسط کاندیداها درست انجام نمی شود.

توجه نمایید که شما در خدمت پسادکتری هستید. پسادکتری از وقتی که سپری می کنید مقاله می خواهد، پسا دکتری می خواهد که در قسمت قدردانی کتابتان ذکر شود. پسادکتری می خواهد که در پاورقی ذکر شود و...

کمیته ی پسادکتری به بررسی این نکته می پردازد که درخواست کننده چگونه به نحوی بهینه و موثر از زمان دانشگاه استفاده می کند تا مقالات را تکمیل نماید. شما با داشتن برنامه ی ماهانه یا برنامه ی کار می توانید آن ها را تحت تاثیر قرار دهید. برنامه ای که صریحا نشان می دهد چگونه و در چه زمانی تحقیق جدید را هدایت می کنید، چگونه و در چه زمانی فصول کتاب را تکمیل می کنید، چگونه و در چه زمانی مقالات را نوشته و منتشر می کنید.

قسمت نتیجه گیری را با نتایج قوی و قابل توسعه بنویسید. نتایجی که به وضوح نشان دهد چگونه دوره سالانه پسادکتری در پیشرفت فعالیت علمی و مسیر شغلی شما به عنوان دانشمندی جهانی (world-class scholar) ایفای نقش می کند. فرد پسادکتری آینده علمی جهان را می سازد، پس نقش خود را دست کم نگیرید و به خود به چشم یک رهبر نگاه کنید.

به طور کلی در نوشتن پروپوزال، می توانید به نکات زیر دقت داشته باشید:

از دستورالعمل پیروی کنید: دستورالعمل هر دانشگاه را می توانید از آن ها بخواهید. توجه داشته باشید که پروپوزال شما با شاخص های رقابتی آن مجموعه سنجیده می شود.

قبل از نوشتن پیش نویس، متن خود را تقسیم بندی کنید: بسته به طول پروپوزال، تصمیم بگیرید که کجا از عناوین و سرفصل ها استفاده کنید. (مانند مقدمه، پیش زمینه، روش ها و...)

مخاطب خود را بشناسید: پروپوزال خود را با زبانی ساده  و روان و با کمترین کلمات تخصصی بیان کنید. مطمئن شوید که متن پروپوزال خالی از اشکالات املایی یا گرامری است. توجه داشته باشید تخصص اعضای کمیته داوری شامل همه ی زمینه ها می شود و متن های ساده را می پسندند.

اثرگذاری را در جملات آغازین انجام دهید: افرادی که پروپوزال شما را بررسی می کنند سرشان شلوغ است. پس کاری کنید که توجه آن ها را جلب کند. فهم پروپوزال را برای آن ها ساده کنید. نشان دهید که پروژه شما خلاقانه و با ارزش است. اشتیاق خود را بروز دهید، اشتیاق به آن ها سرایت می کند! پروپوزال خود را به گونه ای سازمان دهید که دارای جلوه ای محکم، یکپارچه و حاوی نکاتی متمرکز بر سوال اصلی باشد. (مثلا I am looking at this to show…). یک پروپوزال وقتی محکم است که شامل فرضیه و اهداف پژوهشی شفاف و سوالات مهم برای پاسخگویی باشد. همچنین مسیرهایی که برای رسیدن به اهداف در نظر دارید را ذکر کنید.

نیاز است تا کار شما از کار دکتری مجزا و پیشرفته تر باشد. البته نه در حدی که غیرواقعی به نظر برسد.

به طرزی شفاف نشان دهید که تحقیق شما چگونه در پیشبرد علم یا حل سوالی در زمینه ای تحقیقاتی کمک می کند.

عنوانی شفاف انتخاب کنید: مهم است که عنوان پروژه شما قابل فهم برای عموم، حاوی اهداف تحقیق و جذاب باشد.

به جنبه های چند رشته ای (multidisciplinary) کار خود (اگر وجود دارد) اشاره کنید.

نشان دهید که پروژه شما تحقق پذیر است: نشان دهید که شما شایستگی هدایت پروژه را دارید و بهترین مکان را برای تحقق اهداف خود انتخاب کرده اید.

متن پروپوزال خود را برای بازبینی و نظر دادن به دیگران بدهید: بازخورد بگیرید و تصحیح کنید و سپس دوباره بازخورد بگیرید. هرچه واگرایی نظرات و انتقادات در مورد پروپوزال شما بیشتر باشد، برای مخاطبین چند رشته ای مناسب تر است.

توجه داشته باشید که هیچ چیز غیرقابل تغییر نیست: پروپوزال شما یک مستند الزام آور نیست، بلکه صرفا پیشنهاد است. اینکه در نهایت پیگیری های شما منجر به چیز متفاوتی نسبت به پروپوزال شود قابل درک است. به جای نگاه به سند پروپوزال به عنوان یک سند نهایی و الزام آور، به آن به عنوان یک مسیر منعطف جذاب (اما شدنی) که تمایل زیادی به انجامش دارید نگاه کنید.

واقع نگر باشید. کمیته ی پسادکتری به دنبال پروژه های اثرگذار هستند اما نباید قول چیزی فراتر از توان خود بدهید.

از تجربیات افراد دیگر در مجموعه ی خود استفاده کنید. آن ها ممکن است چیزهایی در مورد دانشگاه های خوب و افرادی که اپلای موفق داشته اند به شما بگویند.

در مورد همکار پروژه فکر کنید. این همکار می تواند فردی از یک سازمان / موسسه باشد که ارتباط با آن سازمان/ موسسه برای دانشگاه هدف شما جذاب است. بنابراین قبل از اپلای، با ان فرد ارتباط برقرار کنید.

خلاق باشید و از موضوعات بین رشته ای و آزمایش پذیر بهره ببرید.

صبور و پایدار باشید. معمولا پروسه انتخاب پروژه های پسادکتری طولانی است. معمولا در کشاکش مقاله نوشتن، تدریس، انجام آزمایش ها و نوشتن پروپوزال پسا دکتری، مورد آخر قربانی می شود. اما حتی اگر اپلای برای این دوره موفق نباشد، بازخوردهای آن می تواند راهگشای ادامه ی زندگی علمی شما باشد.

سرخورده نشوید. حتی اگر در اپلای های ابتدایی موفق نشوید، می توانید از آن ها بازخوردهای مفیدی بگیرید که در اپلای های بعدی به کارتان بیاید. 


قسمت سوم: Proposed Class Description

این قسمت صرفا در صورت نیاز نوشته می شود

دوره کلاسی پیشنهادی نباید خیلی عمومی و پایه ای باشد، چرا که فرد پسادکتری به عنوان فرد حرفه ای استخدام شده. افرادی که فرد پسادکتری را استخدام می کنند هزینه زیادی می کنند و به دوره ای خاص که در راستای برنامه علمی وی باشد می اندیشند. همچنین عنوان درسی نباید بیش از حد محدود به موضوعی خاص باشد و باید حاوی مطالب وسیع تری نسبت به موضوع پسادکتری باشد.


سمت چهارم: Statement of Participation in Campus Community

این قسمت را می توانید در انتهای Cover letter  اضافه کنید

چیزی که کمیته ی پسادکتری نمی خواهد این است که شما به درون اتاق خود بخزید و در طول سال دیده نشوید. بلکه چیزی که انتظار دارند این است که با محیط علمی دانشگاه ارتباط برقرار کنید. بنابراین خود را مطابق با این جهت معرفی کنید. برنامه های دانشگاه را شناسایی کنید و در مورد پیش بینی مشارکت خود در آن ها صحبت کنید. دو یا سه نفر از اعضای هیات علمی را همراه با برنامه ای که برای ارتباط با آن ها دارید ذکر کنید.

در همه حال حواستان باشد که به عادت های دوران دانشجویی برنگردید. شما برای «یادگیری» یا «مطالعه همراه دیگران» به دانشگاه نیامده اید. بلکه یکی از دانشمندان آن مجموعه هستید و ممکن است دیگران از شما چیزهایی یاد بگیرند. در واقع موضع صحیح این است که شما فردی هستید که زمینه ی پویای تجربیات خود را به مجموعه آورده اید و به آینده با دید انرژی دهنده و خلاق نگاه می کند. کاری کنید که کمیته ی پسادکتری شما را «بخواهد».

 

منابع:

https://theprofessorisin.com/2013/05/28/the-postdoc-app-how-its-different-and-why/

https://www.mcgill.ca/gps/students/research-tracking/proposals

http://imperialandglobal.exeter.ac.uk/2014/02/a-beginners-guide-to-writing-a-post-doc-research-proposal/